Novinky

Ako správne uskladňovať hospodársku úrodu

Asi sa čudujete prečo riešime túto tému na začiatku leta. Veď uskladňovanie úrody a žatva sú predsa aktuálne až na jej konci.  Áno, máte pravdu, ale s prípravami miestností alebo možno s jej výstavbou musíte počítať už skôr. Preto vám ponúkame pár rád a riešení, aby ste všetko stihli včas.

 

Uskladnenie plodín zo záhrady

Najideálnejšie je zbierať a skladovať zeleninu za suchého počasia, pretože vlhká zelenina hnije oveľa rýchlejšie. Ďalej je potrebné uvedomiť si, že nemôžete skladovať ovocie a zeleninu v jednej miestnosti. Niektoré druhy ovocia, najmä jablká, vytvárajú rastlinný hormón etylén, ktorý skracuje životnosť zeleniny a spôsobuje jej rýchlejšie dozrievanie. Ako náhle pozbierate niektorý druh zeleniny alebo ovocia, presvedčte sa o ich stave. Plody, ktoré hodláte skladovať, nesmú vykazovať žiadne známky poškodenia alebo chorôb. Choré exempláre vyhoďte, poškodené môžete použiť na okamžitú spotrebu. Počas zimy je potrebné uskladnenú úrodu pravidelne kontrolovať, či niektoré kusy nezačali hniť alebo plesnivieť.

Miesto, ktoré ste si vybrali na skladovanie, v prvom rade musíte dôkladne vyčistiť a vydezinfikovať. Zvoľte si na to také prostriedky, ktoré sa užívajú v potravinárstve alebo v zdravotníctve, steny však môžete vybieliť aj vápnom s prídavkom modrej skalice.

Pre zeleninu sú vhodné tmavé, dobre vetrané a vlhké priestory. Rovnako je nutné strážiť vzdušnú vlhkosť pomocou vlhkomeru, aby sa pohybovala okolo 85%. Ak klesne, môžeme ju zvýšiť kropením podlahy alebo rozvešaním vlhkých látok, znížiť ju naopak môžeme vetraním za suchého počasia. Tam, kde skladujete zeleninu, by nemala teplota vystúpiť nad 12 °C, ale ani klesnúť pod 4 °C. Počas miernych dní priestory vetrajte, počas mrazivých zahrievajte. Pomôže najmä dobre riešená a izolovaná pivnica. Kontrolujte piesok, v ktorom uskladňujete koreňovú zeleninu, a dodávajte mu vlhkosť.

Skladovanie zeleniny zvyčajne prebieha v komorách a pivniciach. V týchto priestoroch, najmä ak sú zapustené do zeme, sa dá udržať optimálne nízka teplota a vyššia vlhkosť vzduchu. V komorách by ste ale mali upraviť okná proti prenikaniu slnečného žiarenia a urobiť ventilačný komín. Veľkosť a tvar skladovacieho priestoru si každý záhradkár zvolí podľa množstva a druhu skladovaných plodín. Pri skladovaní je čistota a dodržiavanie hygienických požiadaviek veľmi dôležitá.

 

Uskladnenie plodín z polí

 

Klik pre zväčšenie 

Úroda z polí sa uskladňuje väčšinou vo väčších priestoroch ako je pivnica či komora. Hospodári, ktorí obrábajú niekoľko hektárové pôdy potrebujú omnoho väčšie plochy. Vhodným riešením sú haly, určené pre poľnohospodársky sektor. Montované haly od Frisomatu sú jedným z najvhodnejších riešení pre tento účel. Počas žatvy je hala vhodná na garážovanie techniky a po žatve je možné v tých istých priestoroch uskladniť či už obilniny, kukuricu alebo krmivo. Tieto haly sú flexibilné, rýchlo prispôsobiteľné na rôzne účely, demontovateľné a ľahko prenášateľné. Vyrábajú sa z pozinkovanej ocele, čo zaručuje ich nenáročnú údržbu na obdobie niekoľkých rokov. V prípade, ak by ste chceli ochrániť napr. slamu či seno pred nástrahami počasia, vhodným riešením je prístrešok, alebo vám halu skombinujeme aj s markízou. Podľa potreby je možné dodať aj svetlíky, alebo okná pre dostatočné odvetranie a osvetlenie, ako aj široké brány pre bezstarostné parkovanie a manévrovanie.

V ponuke máme okrem iných haly typu OMEGA, YPSILON a DELTA. Vo všetkých troch prípadoch ide o haly, ktoré sa v praxi používajú hlavne na uskladnenie obilia, ale aj ako garáž pre poľnohospodárske stroje. Vo väčšine prípadov ide o jednoduché neizolované haly, ktoré sú cenovo veľmi prijateľné. V každom prípade je potrebná konzultácia s našimi odborníkmi, ktorí vám už z praxe poradia, aký typ haly si vybrať pre aký typ skladovania.

 

Klik pre zväčšenie 

Žatva a uskladňovanie sa vám môže zdať ako hudba ďalekej budúcnosti, ale je lepšie byť pripravení, ako sa nechať zaskočiť nečakanými udalosťami. Ak potrebujete podariť v oblasti uskladňovania hospodárskej úrody v hale, kontaktujte nás.

 

Klik pre zväčšenie